Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Фитнес и Културизъм Коремни преси

Коремни преси

Коремни преси - изображение

Най-популярното упражнение за корема са коремните преси. Това е така, защото чрез тях могат да се натоварват поотделно или заедно косите мускули и правия коремен мускул. Натоварването е най-силно в горната част на корема, като при изпълнението движението идва единствено от кръста, докато краката трябва да фиксирани, за да не добавят излишна инерция. Пресите могат да бъдат изпълнявани на хоризонтална повърхност или на обратен наклон, със страничен или тилен лег, а според амплитудата им те се делят на пълни и частични. Това прави коремните преси толкова разнообразно упражнение, което е използвано от всички трениращи, независимо от нивото им на подготовка.

Коремни преси могат да се изпълняват с 4 положения на ръцете, като разликата в тях е степента на натоварване. Вижте ги във възходящ ред:

  • С ръце, прилепени встрани на тялото;

  • С кръстосани върху гърдите ръце;

  • С ръце зад врата;

  • С вдигнати над главата ръце.

5 са и положенията на краката, което води до много разнообразни комбинации. Според степента на трудност при изпълнението те биват:

  • със свити крака от седеж;

  • с изпънати крака от лег;

  • със свити крака от лег;

  • с вдигнати върху опора крака;

  • с вертикално изправени крака.

Начин за изпълнение на коремните преси

Упражнението се прави с умерено темпо при пълната амплитуда, докато при полуамплитудата се правят бързо. Ако усетите, че натоварвате прекалено силно кръста си, това е знак, че работите прекалено бързо. Гърба ви трябва да бъде изправен при изпълнението, за да натоварите оптимално коремните мускули. Можете да използвате допълнително утежнение, с гира, дъмбел, диск от щанга или долен скрипец с ръкохватка. Тежестта не трябва да бъде много голяма, защото тук не се търси високо постижение, а качествено натоварване и чисто изпълнение.

Серии и повторения при коремните преси

Това упражнение е добре да се прави във повече серии, най-добре 4-5, като повторенията са от 30 до 100, в зависимост от подготовката ви.

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСпортСнимкиВидеоЛюбопитноЛайфстайлДиетиПсихологияАлт. медицинаЛеченияАнкетиТестовеСпециалисти