Начало Спорт Влез във форма Фитнес упражнения Кардио Тренировъчни класове на мини батут

Тренировъчни класове на мини батут

Тренировъчни класове на мини батут - изображение

Колко пъти в детството сте скачали на леглото, опитвайки се да подскочите възможно най-високо, дори с риск някой от родителите ви да ви се скара? Предполагам, че това е ставало често. Годините минаха и днес вече можете да скачате без опасност от каране и риск от счупване на нещо вкъщи. Класовете по мини батут съчетават скачане, силово натоварване, музика, танци, кардио, отслабване и много много добро настроение.

Класовете по мини батут са разработени на база концепцията за групови тренировки на световно известната треньорка Джил Купър, като съчетават едновременното действие на следните сили:

  • Гравитационно ускорение
  • Тежест на трениращия
  • Забавяне на скоростта

Първата тренировка с мини батут

Скачането започва... Нормално е да сте леко изнервени. „Дали няма да падна? Може би ще ми се смеят?“ Не, няма. Диаметърът на батута е достатъчно голям, а инструкторът ще ви даде цялата информация, която ви е необходима, за да не пострадате.

Коленете ви трябва да са свободни и леко свити, торсът е леко приведен напред, а подскоците се изпълняват с изпъване на краката, но само с малка амплитуда.

Хореографиите представляват повече или по-малко комплексна тренировка за всички мускули в тялото, особено за дълбоките им фибри. Еластичната повърхност на трамплина осигурява минимално въздействие върху ставите, което е с около 85% по-слабо от скачането върху твърда повърхност.

По време на тренировките, времето лети неусетно. В кардио частта вие ще свикнете със скоковете върху батута, а във втората част на тренировката се набляга на тонизирането на ръцете, корема, краката и всички останали мускули... нито един не остава незасегнат. След приключването ще се чувствате леки като снежинки, но почти сигурно на другия ден ще се събудите с мускулна треска.

Видове тренировки на мини батут

Класовете по мини батут са доста разнообразни, като най-основните са:

Интервални скокове

Това е интензивна кардио програма, базирана на редуваща се бърза и по-бавна комплексна хореография, като тя се движи около мускулите на ръцете, корема и бедрата.

Бойни скокове

Този клас е въз основа на техники от различни бойни изкуства, като те се фокусират най-вече върху горната част на тялото. Разбира се, всички те се изпълняват докато скачате на батута.

Танцови скокове

Това е може би най-забавната за трениращите програма, базирана на движения на различните танцувални стилове, като всяка песен си има своя собствена хореография, пригодена за еластичния трамплин.

Тренировка за цялото тяло

Тя комбинира принципите на функционалните тренировки. Не са толкова фокусирани върху хореографията, а по-скоро към упражнения за изгаряне на мазнините, силови движения и такива за тонизиране на мускулатурата. Тук се използват български торби, ластици и дори гирички.

Танцови скокове за деца

Децата не са забравени в класовете за тренировки на мини батут. Целта тук е да се развие координацията, експлозивността, креативността и вниманието.

Какви са ползите от скоковете върху мини батут?

Като изключим тонуса на мускулите, отслабването и подобряването силата на ставите, скоковете върху батута ще увеличат вашия аеробен капацитет. Той има роля в изпомпването на кръвта и лимфата, помага за елиминирането ан токсините, намалява целулита и ускорява метаболизма.

Тази тренировка за постоянно повишава чувствителността на гравитационните рецептори и така се подобрява баланса и възможността за изпълнение на редица упражнения, при които загубата на координация обикновено води до неприятни падания на земята. Все пак, този тип тренировка не е подходяща за бременните и за хората с гръбначни проблеми. Всички други могат да заложат на батута. И въпреки това имаме предупреждение към вас... Тази тренировка води до пристрастяване!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСпорт и туризъмНовиниСнимкиХранене при...АнкетиОрганизацииОбразованиеВидеоПроизводители