Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Умно трениране срещу усилено трениране – кой метод е по-ефикасен?

Умно трениране срещу усилено трениране – кой метод е по-ефикасен?

Умно трениране срещу усилено трениране – кой метод е по-ефикасен? - изображение

Има различни начини, които могат да направят една тренировъчна програма много ефективна. Има една хипотетична „сладката точка“, която се намира между двата най-важни елемента – умното и усиленото трениране.

Звяр във фитнеса или умник – какъв е вашия личностен тип?

Когато става дума за личности във фитнес залата, съществуват два основни типа – такива, които залагат на здравите и усилени тренировки, и такива, които умно си съставят своята програма и целят да извлекат максимума от всяка тренировка. Казано с други думи, някои трениращи се водят от знаците на мастните си тъкани, а други от когнитивни инстинкти. На повърхността, може да се предположи, че двете стратегии могат да съществуват съвместно на някакво ниво, например в една и съща тренировка, но погледнато само върху дадено упражнение, съвместното им използване е трудно.

Чували ли сте за термина „Парализа чрез анализ“? Той означава, че трениращият човек не може да приложи координирано, максимално и пълно усилие срещу голяма тежест, ако мозъкът му не нареди това на тялото. Ето защо, трябва да запомните, че тежките щанги карат тялото да „помоли“ мозъка да му върне такъв сигнал, който да принуди мускулите да направят вдигането.

Практически не е оптимално да се тренира 100% много здраво и 100% процента по-интелигентно, тъй като динамиката на процеса на възстановяване диктува тази реалност. Макар, че има специалисти, които твърдят, че няма такова нещо като претрениране, вие със сигурност сте на друго мнение, особено ако сте работили в залата повече от 5 пъти седмично и с то с голяма интензивност. Да, има някои, които тренират много по-здраво от други, но това зависи от физиологичните и практически ограничения.

Намиране на „сладката точка“

Има няколко начина за определяне на това, дали трябва да се преместите по-скоро към усиленото трениране или към интелигентното, според вашия характер. Те са следните:

  • Идентифицирайте вашите инстинктивни предпочитания. Какво по-често правите – гледате клипове на здраво трениращи в залата културисти или събирате възможно най-много информация от водещи учени и треньори за всяко едно упражнение във вашата тренировъчна програма? Първият тип логично е от здраво трениращите, а втория предпочита да тренира по-умно.

  • Колко често сте изпитвали болка или сте получавали контузии? Това със сигурност е част от спорта, но ако не сте получавали контузии, то това е знак, че тренирате по-интелигентно. Има и втора версия на това – просто не тренирате достатъчно усърдно. Ако давате всичко от себе си, за да получите оптимални резултати, то много вероятно е да усещате последици от всичко това, независимо дали това става под формата на травми, болки в различни части на тялото или просто се чувствате много изморени от време на време.

  • Колко адаптивни сте? Правили ли сте си старателно дълга тренировъчна програма и когато дадена тренировка не се получава както сте планирали, вие да губите фокуса си в нея? Ако е така, то вие сте по-скоро към когнитивния край на спектъра. От друга страна, ако тренирате по-скоро по инстинкт и почти никога не сте имали толкова сериозен тренировъчен план, то вие сте от типа, който залага по-скоро на здравото трениране, без особено внимание върху теорията на упражненията.

Как можете да направите смяна между типовете трениране?

Ако смятате, че тренирате прекалено интелигентно, вижте възможностите да направите някакви по-опростени тренировки! Не говорим за нещо безразсъдно, като например да „убиете“ краката си с две тренировки за тази мускулна група в два поредни дни или пък да направите 50 серии от упражнения за гръб, дори и ако сте щангист.

Ако пък вие тренирате фанатично и с голяма интензивност, но пък оставате с впечатлението, че имате нужда и от малко повече знания и по-добре структурирана програма, която можете да следвате, без да се лишавате от вашия ентусиазъм, това може да ви донесе допълнителни ползи. Не е нужно да имате ниво на интелигентност на гений. Просто трябва да знаете, че мускули без мозък е истинско бедствие. Както и обратното, може да сте изчели хиляди страници информация, но това е като обещание без изпълнение. Както всичко в живота, истината е някъде по средата, не бива да се изпада в крайностите. Така, че ако имате нужда от повторно калибриране на вашите тренировки, действайте, със сигурност ще има ефект от всичко това, всяка промяна може да донесе ползи.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлНовиниПсихологияЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЛеченияНормативни актовеКлинични пътекиСнимкиРецептиДиетиСоциални грижиХранене при...