Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 3-те основни грешки, допускани от начинаещите бегачи

3-те основни грешки, допускани от начинаещите бегачи

3-те основни грешки, допускани от начинаещите бегачи - изображение

Ако от скоро сте решили, че е време да потичате малко за здраве, поздравления, нашият екип ви подкрепя напълно! И тук идва и нашето опасение, трябва да бъдете много внимателни, тъй като бягането не е толкова просто и не включва само преместването на единия крак пред другия. Почти всеки начинаещ прави едни и същи грешки, като според статистиката следващите три са най-популярните... Разберете кои са те и как да ги избегнете в следващият материал:

Грешка №1: Опитвате се да пробягате твърде много километри преди да сте готови за това

Ако сте начинаещи в тичането, за вас със сигурност ще изглежда като голямо постижение да пробягате например 2,3 или дори 5 километра. В крайна сметка така ще изградите по-добра издръжливост и ще свалите по-бързо излишните килограми, нали? Всъщност, това не точно така. Ако не сте практикували този тип тренировки или сте го правили, но преди доста време, дори 50% от това, което сте планирали да пробягате е твърде много.

Съветът на специалиста: Увеличавайте дистанцията постепенно, като в рамките на 2-3 седмици тичайте само на кратки разстояния, преди да преминете към по-сериозните бягания! Това е времевият диапазон, който позволява на тялото ви да се адаптира към натоварванията. Той също така намалява рисковете от наранявания и претоварване.

Грешка №2: Стартиране на тичането с много бързо темпо

Това е често срещана практика за начинаещите бегачи. Те тръгват твърде бързо в самото начало и това води до бързо настъпване на умора. Какво се получава след това? Определената дистанция се завършва с прекалено бавно темпо (опитните бегачи го описват като „свински тръс“), а след това умората е толкова голяма, че се пропускат поне 2 тренировъчни дни за възстановяване на силите.

Съветът на специалиста: Ключът към това да бъдете успешни бегачи се крие в усещане на темпото. Винаги в началото започвайте по-бавно – например в „разговорно“ темпо (този термин се определя като тичане, при което сте в състояние да говорите с тренировъчния си партньор, без да сте прекалено многословни). Използването на такава крачка ще ви позволи да завършите дистанцията нормално, да се възстановите адекватно и да можете да тренирате поне по няколко пъти в седмицата.

Грешка №3: Тичане с едно и също темпо, на едно и също разстояние, в продължение на няколко седмици

Както и във фитнеса, и в бягането може да се получи застой. Той се дължи на внасянето на монотонност в тренировките, при което тялото привиква на натоварването и много скоро спира да подобрява издръжливостта си. Просто се спира до една връхна точка, след което се получава един застой.

Съветът на специалиста: Не си позволявайте да тичате на една и съща дистанция повече от 3-4 седмици или поне променяйте темпото, за да намалите времето за преодоляването на разстоянието. Ако бързото тичане в началото е трудно за вас, тогава просто всяка седмица увеличавайте дистанцията, за да не давате възможност на тялото ви да свиква, а постоянно да получава нови и нови предизвикателства, които ще го принуждават да подобрява цялостното си представяне.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлРецептиПсихологияНовиниИсторияЛюбопитноСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиДиети