Начало Спорт Влез във форма Спорт в свободното време Бягане за здраве и добра форма

Бягане за здраве и добра форма

Бягане за здраве и добра форма - изображение

Един от най-достъпните начини за поддържане на добра форма е бягането за здраве, познато още като джогинг. То помага за трениране на сърцето, укрепване и тонизиране на мускулите, психическо разтоварване и множество други здравословни ползи. Бягането е една от най-старите форми на физическа активност, което в древността е използвано най-вече за придвижването от точка А до точка Б. В съвременния свят все по-малко се предвижваме чрез бягане и ходене и поради тази причина много компенсират това с бягане в свободното си време. Именно така се ражда джогингът, който е вид бавно бягане практикувано за удоволствие, с цел поддържане на добра форма. За разлика от същинското бягане, което изисква по-големи усилия от страна на сърдечносъдовата система, при джогингът нещата са значително по-балансирани и насочени към умерена интензивност на натоварването. Именно такъв тип активност препоръчват специалистите за предотвратявана на сърдечно-съдовите заболявания и множеството здравословни рискове.

Ползи от бягане и джогинг

 • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
 • Намалява риска от диабет тип 2
 • Помага за контрола и превенцията на високото кръвно налягане
 • Укрепва костите
 • Укрепва мускулите
 • Увеличава издръжливостта
 • Подобрява тонуса и настроението
 • Намалява симптомите на депресия
 • Намалява риска от някои видове рак (рак на гърдата и на дебелото черво)
 • Намаляване на риска от деменция

Бягането и рискът за ставите

Много хора смятат, че бягайки ще увредят или износят своите стави и това ще им донесе много негативи в бъдеще. Наистина при джогинга коленете поемат от 5 до 7 пъти по-голямо натоварване в сравнение с ходенето, но това не означава, че води до артроза. Всъщност повечето хора страдащи от артроза на долните крайници никога не са бягали, а като основен фактор за "износването" на ставите се считат възрастовите изменения и наднорменото тегло. Тялото е устроено така, че се приспособява към всяко натоварване и бягането не е изключение. Така когато бягаме ставите ни не само, че не се износват, а дори се повишава тяхната здравина и подвижност. Проблемите свързани с хроничните травми идват най-вече от неправилна техника, рязко натоварване, наднормено тегло, претрениране, травми, неудобни обувки и др. фактори водещи до негативни последици за ставите. Въпреки това, ако съблюдаваме основните принципи на превенция на спортните травми, ползите за здравето винаги ще бъдат по-големи отколкото негативите.

Бягането и свалянето на килограми

Благодарение на това, че бягането е вид аеробна физическа активност, то спомага за ефективното изгаряне на мазнините в тялото. Така чрез бягането може да се поддържа здравословно тегло и така да се избегнат всички рискови фактори свързани със затлъстяването, като диабет, хипертония, сърдечно-съдови заболявания и др. При бягането за здраве се горят между 500 и 900 ккал за 1 час, като тези стойности зависят от килограмите, пола и интензивността на натоварването. Важно е да се отбележи, че бягането не е подходяща физическа активност, с която хората с наднормено тегло или заседнал начин на живот да започнат своето отслабване. Заради рисковете свързани с натоварване на ставите, за тях е по-добре да започнат с ходене и друг вид аеробна физическа активност и чак в последствие да включат бягането в своята програма.

Бягането и борбата със стреса и психическото напрежение

Според много изследвания бягането се явява естествен антидепресант, който спомага за поддържането на добро психическо здраве. Чрез бягането се намалява значително тревожността и се помага за редуциране на натрупания стрес от ежедневието. Умерената физическа активност стимулира отделянето на серотонин и ендорфини като това помага за създаване на чувство на щастие и удовлетвореност. Бягането помага на хората да се чувстват бодри, енергични и уравновесени.

Съвети за наичинаещи

 • Консултирайте се с вашия лекар преди да започнете с програмата си за отслабване или влизане във форма - Това важи в най-голяма степен за хората над 40 години, такива с хронични заболявания или хора с понижена двигателна активност.
 • Започнете с бързо ходене за около 30 мин. на ден - Не увеличавайте натоварването с повече 10% на седмица и не увеличавайте разстоянието и скоростта по-едно и също време.
 • Започнете бягането задължително със загряване.
  Добре е да имате под ръка бутилка с вода или да имате възможност да пиете вода по пътя - Пийте вода преди, по време и след физическо натоварване.
 • Оставете най-малко два пълни дни почивка на седмица, за да избегнете претренирането, което може да доведе до травми - Добре е да се включи и друг вид активност като плуване, фитнес, гимнастика, най-малко веднъж в седмицата.
 • Подберете си подходящ маршрут - Най-добре е да бягате на места с трева или мека настилка, а не върху бетонна или асфалтова.
 • Бягайте сутрин или вечер и избягвайте "час пик" и оживените и замърсени с газове улици
 • Носете удобни памучни дрехи с възможност да свалите горнището при нужда
 • Задължително използвайте подходящи спортни обувки

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноСпортЗдравни съветиЛеченияЛайфстайлСнимкиНовиниХранене при...РецептиИсторияОрганизацииНормативни актовеАлтернативна медицинаСоциални грижиЗаведенияИнтервютаТестовеАнкетиПроизводителиОбразованиеОткритияКлинични пътекиБотаника