Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 10 тренировъчни грешки, които почти всеки прави

10 тренировъчни грешки, които почти всеки прави

10 тренировъчни грешки, които почти всеки прави - изображение

Ако тренирате от дълги години, вие може би си мислите, че залата няма тайни за вас! Не правите никакви грешки в тренировъчните си програми, нали така? Е, може би ще ви разочароваме, но нещата не са толкова ясни, колкото си мислите. Изпълнението на правилните програми не включва само точните упражнения, които са подходящи за вас. Тук вече говорим за слушането на гласа на вашето тяло и откриването на неговите нужди и неговите слабости.

Избягвайки грешките, които могат да доведат до контузии е жизнено важно, ако вие искате да извлечете максимални ползи от тренировките си и в същото време да се забавлявате. Травмите ви забавят и могат за дълго да попречат на вашия прогрес, а дори и да ви върнат назад в развитието ви. Никой не иска това.

Ето кои са десетте най-често правени грешки, от които не са застраховани дори и ветераните във фитнес средите:

1 Неразбирането, че частите на тялото всъщност са едно цяло

Болките в гърба може да нямат нищо общо със самия гръб. Същото важи и за болката в коленете. Зад контузиите в долната част на гърба обикновено се крият слабости в подвижността на задната част на бедрата и на торса и липса на сила в седалищните мускули, водещи до неуспешно поддържане на гръбначния стълб в неутрална позиция при изпълнение на упражненията. Затова трябва да сте наясно с работата на отделните мускулни групи и включването им в общото движение на тялото, за да сте в състояние да изпълнявате упражненията в правилната им форма и така да предотвратите контузиите. Чрез фокусирането върху по-слабите зони ще подобрите кондицията на поддържащите мускули и така ще избегнете неправилното изпълнение на движенията.

2 Скачате в нови дейности твърде бързо

Само защото сте усвоили няколко упражнения от дадена тренировъчна методика, не значи, че сте я усъвършенствали. Ако сте отличен бегач, не означава, че можете се правите правилно силови тренировки, например. Всеки път, когато започвате нещо ново ще трябва да му дадете време. Започнете бавно, дайте си поне 1 седмица и тогава увеличете интензивността. Не стресирайте тялото си с твърде много непознати за него упражнения!

3 Не се фокусирате върху гъвкавостта

Гъвкавостта е също толкова важна, колкото и силата. Представете си, ако тялото ви не може да изпълни определен диапазон от движение, тогава няма да успеете да изпълните ефективно голям брой упражнения. В този случай, за да компенсирате тази амплитуда, тялото ви ще започне да прави допълнителни отклони, с което ще наруши правилната форма на упражненията. Ето защо, трябва да се отделя известно време всеки ден, за да се работи върху гъвкавостта на тялото. По-добрата подвижност ще ви помогне не само в тренировките, но и в ежедневието ви като цяло. Ще усетите, че някои движения, които са ви били по-трудни за изпълнение вече ще се превърнат в елементарни, а и ще подобрите постиженията си при вдигането на големи тежести.

4 Не работите върху техниката

Много често, вглъбени в интензивността на тренировката вие забравяте за техниката. Това е най-честата причина за контузиите в спорта, а в почти 99% от случаите дори не се разбира от къде е дошла травмата. Дори и да имате много опит, това не е гаранция, че не правите нещо по грешния начин. Ако още при заучаването на движението вие не сте имали някой, който да ви наблюдава или пък не сте разполагали с огледало, в което да видите какво всъщност правите, просто има вероятност да правите упражнението грешно. Ето защо, помолете някого за помощ, за да сте сигурни, че правите нещата по правилния начин и ако имате грешки в изпълнението, коригирайте ги!

5 Оставане на едно място, без развитие

Когато правите различни тренировки вие давате шанс на някои от мускулните групи да си почиват и възстановяват, докато работите за останалите. Не оставяйте в един тренировъчен коловоз, изпълнявайки една и съща програма отново и отново. Така няма да получите резултатите, които желаете, а и рискувате да претоварите определени мускули и да ги контузите. Опитайте различни тренировки, които изместват фокуса към отделни мускулни групи и не се концентрирайте върху само 1 или 2 групи! Много от начинаещите любители на красивото тяло залагат на ръцете и на гърдите, а всичко останали мускули остават не особено добре развити, което освен че води до липса на естетика, може да доведе и до сериозни проблеми със стойката но човек, тъй като по-силните мускули придърпват към себе си скелетната структура, за сметка на слабите мускули. Ето защо е нужно да се тренира за всички мускули, правилно и балансирано.

6 Не показвате никаква „любов“ към тялото си

Важно е да отделите време, за да помогнете на тялото си да се отпусне. Охлаждане на мускулите, разтягане, масаж с фоумролер или друг начин за успокояване на тялото след натоварване... Мнозина от вас ги пропускат или ги правят, но просто за да отчетат, че са ги направили. Трябва да знаете, че масажите с фоумролер могат да помогнат на мускулите да се възстановят много бързо.

7 Не обръщате внимание на контузиите

Може би е изкушаващо да продължите да тренирате, въпреки болките, но това често се оказва катастрофално решение. Игнорирането на травмите почти винаги е гаранция, че ще се получи още по-голямо усложнение, което ще ви извади от тренировъчния процес. Дайте си време за възстановяване! Също така не е лоша идея да потърсите лекарска помощ, тъй като понякога почивката не е достатъчна.

8 Пренебрегване на цялото тяло при контузия

Макар, че е от съществено значение да си дадете време за възстановяване, контузиите често са съсредоточени в една или две области на тялото, което означава, че можете да тренирате за останалите мускулни групи. Например, ако имате проблем с коляното си, можете да работите за коремно-мускулния корсет и горната част на тялото. При болки в китките, също може да се работи за коремната мускулатура, а също и за долната част на тялото. Не е задължително почивката ви да е свързана с излизане от тренировъчната зала за дълго време.

9 Прекаляване с тренировките

Претренирането може да бъде кошмар за мускулите и ставите, както и за нивата на хормоните. Престараването действително може да отмени всичко, което се надявате да постигнете. Въпреки, че по времето на старата школа изобщо не се е говорило за претрениране, все пак ако работите прекалено дълго и не си давате време за почивка, това може да доведе до отслабване на мускулите и на сухожилията. Не е случаен факта, че няма голям културист, който да не си оставя поне един ден почивка в седмицата, тъй като възстановяването е също толкова важно, колкото и самите тренировки.

10 Не се храните добре

Спортната диета играе важна роля в постигането на добри резултати. Хранете се с чиста и балансирана храна, която се състои от протеини, фибри, сложни въглехидрати и здравословни мазнини! Не забравяйте и хидратацията! Ако се съсредоточите върху тези елементи през целия ден, вашите тренировки ще бъдат много по-ползотворни.

Попадали ли сте на тези грешки? Как успяхте да ги отстраните? Споделете вашия опит с нас!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиНовиниИсторияДиетиХранене при...Спорт и туризъмАнкетиОбразованиеВидеоОрганизацииПроизводители