Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Кое е най-доброто време за тренировка?

Кое е най-доброто време за тренировка?

Кое е най-доброто време за тренировка? - изображение

Има различни мнения за това кое е най-доброто време за тренировка през деня. Според някои то е сутрин, според други вечер, а трети смятат, че няма такова нещо като "най-подходящо време". Истината е, че всяка една част от деня си има и плюсовете и минусите при тренировка и трябва да съобразим това време както с целите, които сме си поставили, така и с личните си възможности. За някои хора е изключително трудно да станат по-рано от обикновено, за да направят тренировка. Дори да го направят им е невъзможно да се концентрират върху упражненията и да бъдат ефективни. Други са най-активни именно сутрин и за тях това е времето за добро кардио, а вечер нямат същата енергия и мотивация. 
Причината за тези различия е, че всеки човек има вграден биологичен часовник, който е познат още и като циркаден ритъм. Благодарение на него организма се настройва на определен цикличен режим работа, свързан със съня, храненето и двигателна активност. Така ако успеем да настроим тренировките спрямо нашия циркаден ритъм, те ще бъдат по-ефективни и ще ни карат да се чувстваме добре.

Предимства на сутрешните тренировки

сутрешна тренировка 

Съществуват редица причини, поради които сутрешните упражнения дават добри резултати и са предпочитани от голяма част от хората. Макар сутрин метаболизмът да е малко по-бавен, това е времето, което се смята за най-подходящо за кардио упражнения и изгаряне на мазнини. Причината за това е, че докато човек спи, тялото му изчерпва запасите от въглехидрати от вечерното хранене и се насочва към депата в тялото. Така при тренировка на гладен стомах сутрин, тялото няма друг избор, освен да посегне към запасите от мазнини, които са резервен източник на енергия. Благодарение на това, сутрешното кардио съчетано със силови упражнения е един от добрите начини за изгаряне на мазнини и сваляне на килограми.

Друга причина, поради която сутрешните тренировки са предпочитани е, че много хора организират деня си така, че тогава единствено могат да отделят време. Освен това, според много експерти, сутрешните тренировки помагат на тялото да се раздвижи и се повишава енергията за целия ден.

Предимства на следобедните и вечерните тренировки

 

Не всеки човек има възможност да тренира рано сутрин, но това не е такъв проблем, защото изследванията показват, че вечерните тренировки са не по-малко ефективни. Това важи както за тренировките за изгаряне на мазнини, така и за силовите тренировки. Обикновено, ако късните тренировки се правят до 4 часа след основно хранене, това ги прави също толкова подходящи за изгаряне на мазнини и отслабване, колкото и сутрешните. Освен това, много хора предпочитат да тренират в края на деня, а след това да нямат никакви ангажименти, за да могат да починат и да се възстановят пълноценно. Именно доброто възстановяване е една от най-важните части от тренировките за изграждане на мускулната маса. Допълнително, пълноценната тренировка след работния ден помага за премахване на стреса и по-добър сън, поради което често се практикува от хора с натоварена работа и напрегнато ежедневие.

Вечерните тренировки са подходящи за хората, които вечер се хранят по-малко и са по-активни през втората половина на деня. Такъв тип режим помага на човек да се чувства активен дори след края на работния ден и е идеален начин да се избегне застояването вечер пред телевизора, свързано с натрупването на килограми.

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияСнимкиЛайфстайлАнкетиВидеоНовиниСпорт и туризъмХранене при...ПсихологияАлт. медицинаТестовеСпециалистиОбразованиеОрганизацииПроизводители