Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Осемте най-големи грешки, допускани от начинаещите във фитнес залата

Осемте най-големи грешки, допускани от начинаещите във фитнес залата

Осемте най-големи грешки, допускани от начинаещите във фитнес залата - изображение

Въпреки, че изграждането на красиво тяло не е сложно колкото ракетните науки или мозъчната хирургия, процесът на трупане на мускули и загубата на мазнини все пак изисква много знания и упорита работа. Начинаещите трябва да имат правилната информация още от началото, така че да получат максимални резултати без травми, стрес и твърде много загубено време.

Разбира се, вашата програма ще се променя с времето, но голяма част от това, което сте научили в самото начало ще ви бъде солидна основа през всичките години, в които вие „живеете“ във фитнес залата. Избегнете новобранските грешки, така че да започнете силно и придобийте добрите навици, които ще ви служат през цялото време, докато фитнесът е част от живота ви!

Грешка №1: Следване на тренировъчната програма на напредналите и на професионалистите

Няма нищо лошо да отворите любимото си фитнес списание или да посетите сайта на любимите ви бодибилдъри, за да научите как те тренират, но не се опитвайте да копирате тяхната програма! Професионалистите и напредналите във фитнес залата са тренирали поне от 5 до 20+ години, за да постигнат тяхното ниво и устойчивост на тренировките. Повечето от техните програми са отражение на това, което те могат да понесат като тежести, но не и началната им точка, от която те са започнали (точката, на която се намирате вие в момента).

И накрая, повечето професионалисти (ако не и всички) са генетично надарени, което прави техните програми неприложими за 99% от трениращите. Започнете с ниво на тренировки, което има смисъл за вас и е много по-вероятно да ги завършвате в точния брой серии и повторения, които са записани в програмата ви!

Грешка №2: Пропускане на загрявката

Повечето начинаещи се чувстват като Супермен, когато влязат в залата – няма мускулно разтежение или болка в ставите, която да ги спре да атакуват железата. Може би е съблазнително още от влизането в залата да се хвърлите в тежките серии, без да правите загрявка поне за 5 минути, но ако започвате да тренирате със студени мускули и нераздвижени стави, това ще ви се върне и ще ви преследва в следващите години.

Превърнете в навик да подготвяте тялото си за интензивните упражнения и това ще ви помогне да намалите травмите на мускулите, сухожилията и ставните връзки, а също така ще ви помогне да се справяте по-добре и с големите тежести.

Грешка №3: Избягване на базисните упражнения

Повечето комерсиални фитнеси поддържат широк спектър от тренировъчни уреди и машини, с които могат да се тренират всички мускулни групи под различни ъгли. Използването им не е грешка, но начинаещите обикновено изграждат своите тренировки само и единствено около тях. Разбира се, машините имат своето място, но когато сте в началото, няма по-ефективни упражнения от базисните, към които спадат клекове с щанга, мъртва тяга, гребане с дъмбели или щанга, военни преси, вдигане от хоризонтална и наклонена лежанка, кофички, набирания и бицепс сгъвания. Овладейте тези движения, преди да се спуснете към машините!

Грешка №4: Хвърляне върху големите тежести твърде рано

Когато начинаещите видят „старите кучета“ в залата да вдигат гигантските дъмбели и да бутат щанги с няколко реда дискове от по 20-25 килограма, те веднага се опитват да подражават, използвайки подобни големи тежести. Прекалено ранното започване да се работи с много тежко е чиста загуба на време, но също може да доведе и до контузии. Първо овладейте техниката на упражненията с лека тежест, така ще си гарантирате много по-добрата ефективност от тях, тъй като с големите тежести се обръща внимание основно на вдигането например на щангата, но не и на формата на тялото, а това е по-важния елемент. Постепенно, като свикнете с начина на изпълнение на всяко от упражненията, вие ще можете да започнете да добавяте повече тежести и с времето и вие ще можете да наредите щангата с няколко реда 20-килограмови дискове.

Грешка №5: Прекомерно трениране

Може би сте чували, че няма такова нещо като претренирането, но това не бих казал, че се отнася за начинаещите. Много от хората, които са пръв път влизат в залата, започват да тренират с необуздан ентусиазъм и нетърпение, като много често те го правят по-често, отколкото мускулите могат да се възстановят. Запомнете, че мускулите растат не докато тренирате в залата, а във времето на почивка. За начинаещите е най-ефективно да тренират по 3-4 пъти седмично, като не трябва да тренират в два поредни дни за една и съща мускулна група.

Грешка №6: Редовни тренировки за любимите мускулни групи и игнориране на „мразените“

Дори и най-големите културисти в света ще ви признаят, че в началото на своите кариери са тренирали гърди и ръце почти всеки ден, докато мускулни групи като гръб и крака са били пренебрегвани (все пак клековете, гребането и мъртвата тяга са тежки упражнения).

Разбира се, това е разбираемо, тъй като мускулите, които са най-видими са гърдите, бицепсите и трицепсите.

Не попадайте в този капан! Тренирайте всички части на тялото с еднакво усилие и интензивност, така че да изградите пропорционално телосложение.

Грешка №7: Избиране на неправилен тренировъчен партньор

Да влезеш в залата като пълен новобранец често може да бъде доста смущаващо. Ето защо, много начинаещи избират да тренират с приятел, така че единия да подкрепи другия. В това няма нищо лошо, дори е препоръчително (както може би знаете, Арнолд Шварценегер никога не е тренирал без партньор), но трябва да изберете такъв приятел, който е готов да тренира толкова усърдно, колкото и вие. Ако направите грешката с човек, който не обича да се натоварва или редовно си намира оправдание да не дойде да тренирате, постепенно неговата липса на мотивация ще се прехвърли и върху вас и вашия прогрес ще спре.

Затова по-добре да тренирате сами, вместо с такъв партньор. Ако намерите приятел, който тренира дори по-мотивирано и от вас, това ще ви даде тласък и вие ще постигнете още по-добри резултати.

Грешка №8: Да бъдете нетърпеливи

Много често, слабите момчета, които започват да ходят във фитнес залата си мислят, че трябва да станат много бързо мускулести и „големи“. Това нетърпение е типично за начинаещите, но запомнете, изграждането на красиво, но и здраво тяло, изисква време и затова мнозина казват, че трансформирането на тялото е маратон, а не спринт. Тренирайте интелигентно, бъдете търпеливи и имайте вяра, защото само така резултатите ще дойдат бързо, качествено и здравословно. 

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЛайфстайлРецептиЛюбопитноПсихологияСнимкиНовиниСоциални грижиИсторияЗдравни съветиДиетиХранене при...