Начало Спорт Влез във форма Тренировки и програми Спортна подготовка Фитнес тренировка за спортисти

Фитнес тренировка за спортисти

Фитнес тренировка за спортисти - изображение

Физическата подготовка е част от всеки спорт, но дали всяко фитнес упражнение е подходящо за атлетите, които не се занимават с фитнес и културизъм? Естествено, има няколко базови упражнения, като клек, тяга, щангистко изтласкване, военна преса и вдигане от лежанка, които могат да помогнат за изграждане на мощна физика, сила и експлозивност, които ще помогнат в конкретния спорт, но има и такива упражнения, които не са препоръчителни, тъй като биха влошили представянето.

Освен тези базисни упражнения, спортистите могат да се възползват и от всички движения, които се изпълняват с ластични ленти. Този по-слабо популярен фитнес уред носи много предимства, тъй като при разпъването си те осигуряват все по-силно съпротивление. Това означава, че във крайната точка на всяко движение, прилаганите усилия са най-големи. Тренировките с ластици се различават драстично от тези със свободните тежести, тъй като при последните влияние оказва гравитацията, която дърпа тежестта към земята. Това означава, че когато се премине една определена точка, в която теглото има максимално въздействие, движението става по-лесно. Например, когато се правят бицепс сгъвания, щангата субективно е най-тежка в най-ниската фаза на движението и когато премине 90-градусовия ъгъл, тя е много по-лесна за вдигане до най-горната точка. Ластичните ленти от своя страна осигуряват постоянно нарастващо напрежение при тяхното разтягане. Това и качество може да се прилага от спортистите, които искат да подчертаят мускулите си по специфичен начин – например: когато се изпълнява флайс с дъмбели, уредите оказват голям стрес върху гърдите в началната фаза на движението, но в горната част на амплитудата въздействието им е почти нулево. Именно в тази горна точка, при използването на ластици се получава най-голямото им разтягане и това води до най-силно съпротивление. И така, ако вие сте решили да оптимизирате ефективността на флайса, фиксирайте дъмбелите с ластици, които са захванати и за лежанката, което ще доведе до постоянно напрежение през цялата амплитуда на движение.

Освен това, ластиците са чудесен инструмент за подобряване на експлозивността на движенията.

За по-голяма бързина и сила на отскока, можете да комбинирате плиометрични упражнения като клек + скок и бързи подскоци с многоставните упражнения като клек с щанга, мъртва тяга, напади. Препоръчвам ви от 3 до максимум 5 повторения на тези базови упражнения, тъй като така ще увеличите функционалната мусулна маса (миофибрилната хипертрофия).

Ето и фитнес тренировката, която е изключително подходяща за всички други спортове, за увеличаване на силата и експлозивността:

Упражнения (Вариант 1) Серии Повторения
Клек с щанга 4 3
Мъртва тяга (със завързани ластици за щангата) 3 5
Щангистко изтласкване 3 5
Военни преси (със завързани ластици за щангата) 3 5
Клек + максимално висок скок 3 5
Упражнения (Вариант 2)  
Клек с ластици 4 3
Бързи подскоци с малка амплитуда 4 5
Люлка с пудовка 4 10
Напади с подскок и размяна на краката 4 16 (х8 на крак)

 * Загрейте добре преди да започнете да работите с най-големите тежести!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортИсторияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиХранене при...ЛюбопитноНовини