Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети Четирите най-големи мита за клековете

Четирите най-големи мита за клековете

Четирите най-големи мита за клековете - изображение

Когато става въпрос за клекове, всеки знае че има основни съвети, които трябва да се следват, за да се избегнат контузиите – поддържане на гърба изправен, правилно дишане, разпределение на тежестта върху цялото стъпало и стягане на корема и горната част на гърба. Има и такива „правила“, които незнайно как са попаднали във фитнес фолклора, но те са абсолютно погрешни. Те са все едно да се опитвате да вкарате натоварите квадратен лост с тежести с кръгъл отвор. Тези митове са опасни, запознайте се с тях и ги избягвайте:

Мит №1: Краката задължително трябва да са разтворени повече от широчината на раменете

Нека бъдем реалисти! Може би визуално изглежда по-добре, когато клякате в полуширок разкрач, но това не ви помага да развиете мускулите си по-добре. Освен това, ако имате много широки рамене, представяте ли си колко трябва да е разстоянието между краката ви? Това вече не е класическият клек, а просто се преминава в сумо клек.

Помислете за положението на таза. При всеки човек той е с различна широчина, което означава, че трябва да се открие правилната широчина на поставяне на краката при клек, така че да тазобедрените стави да остават в такава позиция, че да осигурят баланса на тялото.

Мит №2: При клек, коленете ви никога не трябва да преминават пред пръстите на краката

Това е заблуда, която често може да се чуе във фитнес залите. И тук отново нещата зависят от скелетната структура. Ако торсът е по-къс, а краката по-дълги, това „правило“ просто няма как да се приложи, тъй като това означава, че при клякането има вероятност щангата да повлече трениращият и тогава се получава падане по гръб.

Мит №3: Прекалено дълбокият клек може да увреди долната част на гърба

Много от трениращите са чували за този мит и се страхуват да клякат под нивото, при което бедрата застават успоредни на пода. Истината е, че всичко зависи от тежестта на щангата, като дълбочината на клека е един от най-маловажните в този случай фактори.

Мит №4: Гърбът трябва да бъде изправен и погледът да е нагоре

Това е най-опасният от четирите мита. При изпълнението на клек, тихият убиец на вашия гръбнак е именно гледането нагоре. Най-добрият вариант е гръбнакът да бъде в неутрално положение, което означава брадичката да е леко прибрана към гърдите и погледът да бъде към земята, малко пред вас. Така няма да изпъвате прешлените си излишно, а като бонус, тази позиция осигурява максималната нервна проводимост на гръбначният мозък, без никакви препятствия. Това означава, че можете да използвате оптимално всички налични мускулни влакна в упражнението. 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортСнимкиСпорт и туризъмЗдравни съветиАнкетиВидеоЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЛайфстайлЛеченияТестовеСпециалистиНовиниХранене при...ОрганизацииОбразованиеПроизводители