Начало Спорт Влез във форма Тренировъчни съвети 4 основни грешки във фитнеса, допускани от начинаещите

4 основни грешки във фитнеса, допускани от начинаещите

4 основни грешки във фитнеса, допускани от начинаещите - изображение

Като начинаещи, много от любителите на фитнеса допускат едни и същи грешки, които не им позволяват да развият достатъчно бързо своя потенциал, а от там страда мускулния растеж – основната цел, поради която 99% от трениращите са се запалили по бодибилдинга. Осъзнаването и избягването на тези грешки позволява да се постигнат поставените задачи много по-бързо, което от своя страна увеличава мотивацията за работа.

Придържането към основите на фитнеса последователността в тренировките са ключът към постигането на дългосрочни резултати, като в същото време се избягват капаните като прекаленото избързване или претоварването.

Вижте кои са четирите основни грешки, допускани от начинаещите:

Прекалено ранна специализация

При навлизането ви в света на фитнеса, вашата първа цел трябва да бъде да станете по-добри в използването на тялото си. Организмът ви е една обща интегрирана единица и тренировките ви трябва да отразяват този факт! Най-простият начин да го постигнете е като се съсредоточите на тези за цялото тяло, използвайки различни многоставни упражнения за горната и долната му част, включително клекове, мъртва тяга, военна преса, лежанка, набирания, придърпване на горен скрипец, лицеви опори и гоблет клек.

Това ще ви научи как да се движите под контрол, когато имате външен товар върху себе си, ще изградите модел на правилно изпълнение на упражненията, ще увеличите силата и мускулната си маса, като всички тези неща са една добра основа за по-нататъшното ви развитие в бъдеще. Запазете упражненията само за долната или само за долната част на тялото, както и изолиращите упражнения за по-нататък, когато вече сте развили достатъчно сила!

Прекалено рано стартиране на работата с големи тежести

Спрете да се тревожите за това какво другите мислят за използваните от вас тежести! Фокусирайте се върху вашите цели и най-вече върху правилното заучаване на всяко едно упражнение! Ако сложите прекалено голяма тежест, без да сте усъвършенствали самата техника на изпълнение, вие ще свикнете с грешно изпълнение, което се дължи на факта, че просто ще се стремите да направите повторенията под огромния натиск на тежестта и изобщо няма да мислите например, че трябва да държите гърба си изправен или пък, че трябва да задържате тежестта при пълна контракция на мускула. Освен това, неправилната форма няма само да намали ефективността на даденото упражнение, а ще увеличи риска от травми, някои от които могат да са доста сериозни. Затова, започнете с малки тежести, усъвършенствайте техниката, а големите тежести ще дойдат с времето!

Избързва се с използването на щанги

Много от начинаещите още с влизането в залата се насочват към щангите. За съжаление, упражненията с този уред не са толкова прости, колкото изглеждат и изискват едно базисно силово ниво на сила, усвоена форма и техника на изпълнение, добра подвижност и стабилност при вдиганията. Преди за пръв път да се докоснете до щангата, вие първо трябва да усвоите базисните упражнения. За да развиете първичните си мускулни групи и упражненията с щанга като тласкането на щанга от лежанка, мъртвата тяга и клека с щанга, вие трябва първо да заложите на фундаменталните движения като лицеви опори, гоблет клек, набиранията на лост и клековете с изнасяне на бедрата назад (само с тежестта на тялото, без допълнително натоварване)! Бъдете упорити и последователни при тях, започнете да ги изпълнявате перфектно, с правилна форма и чак тогава отидете към движенията с добавена тежест! Това са правилните стъпки към достигането на работата с щанга.

Залагане на прекалено голям обем работа по време на тренировката

Това е често срещан проблем при начинаещите. Те влизат в залата, срам ги е да питат, започват да се оглеждат и се стремят да направят всяко едно упражнение, което са видели в изпълнение на по-напредналите момчета и момичета. Този ентусиазъм и мотивация са възхитителни, но ще доведат до претоварване и до негативен ефект върху мускулите. Прекалено големия обем на работа в началните ви стъпки във фитнеса ще доведе до изключително силна мускулна треска и ще се получат много мускулни микро травми, които ще ви попречат да тренирате адекватно в следващите няколко дни, а за мнозина това е доста стряскащо и те повече не се връщат в тренировъчната зала. Затова, започвайте леко и постепенно увеличавайте броя на използваните упражнения, на сериите и на повторенията, за да дадете време на мускулите си да свикнат с новия ви начин на живот! В първите 3-4 седмици заложете на 3-4 базисни упражнения, използвайте от 2 до 4 машини и свободни тежести в тренировка и се стремете да усъвършенствате начина на използването им, а времето е изцяло пред вас! Не се притеснявайте, ще дойде ред на всяка машина, на всяко упражнение и на големите тежести! Фитнесът не е спринт, той е маратон, а само най-настоятелните се радват на високите спортни резултати.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортЗдравни съветиАнкетиВидеоРецептиПсихологияНовиниСнимкиЛюбопитноИсторияСоциални грижиДиетиАлт. медицинаЛеченияТестовеСпециалистиСпорт и туризъмХранене при...ОрганизацииОбразованиеПроизводители